Ritualer i spil i den lokale kirke

 

Dette kirkebesøg knytter sig til undervisningsmaterialet "Ritualer i spil," som omhandler ritualerne dåb, nadver, bryllup og begravelse. Eleverne arbejder på klassen med, hvad ritualerne går ud på og hvorfor de er der, og hvordan de kan foregå i kirken. Derfor er det oplagt at besøge sin lokale kirke og også lade præsten sætte ord på ritualerne og vise hvor og hvordan de foregår. Måske har nogle af børnene selv oplevet at være med til et af ritualerne i netop den kirke. 

Det er også tanken, at orgelet og selve den musik, der bliver spillet i kirken, skal have en rolle i kirkebesøget. Derfor foreslås det, at organisten undervejs spiller brudstykker af orgelmusik, der passer til de fire ritualer. Undervisningsmaterialet, som klassen har arbejdet med inden, præsenterer desuden et vers af en salme til hver af de fire ritualer. Det er tænkt sådan, at de kan synges i kirken. Det kan være en god idé at tage hvert vers et par gange. De fire salmer er:

Bryllup: Det er så yndigt at følges ad (vers 1)

Begravelse/bisættelse: Nu falmer skoven trindt om land (vers 1)

Dåb: Fyldt af glæde over livets under (vers 1)

Nadver: O, du Guds lam (vers 1)

Nedenfor her er et forslag til, hvordan kirkebesøget kan forløbe, og hvilke orgelstykker, der kan spilles foruden de salmevers, som eleverne skal synge med på.

Kirken er også meget velkommen til at kontakte skoletjenesten for nærmere info. Skoletjenesten står selv for kirkebesøget i Viborg Domkirke og Sortebrødre kirke i Viborg. 

Forslag til kirkebesøget ved Ritualer i spil